OVER DEN BOSCH

BEKIJK DE INS EN OUTS VAN DEN BOSCH

✓ Géén vaarbewijs nodig

✓ De goedkoopste van Den Bosch

✓ SLOEPJES TOT 6 PERSONEN*

Bekijk ons verhaal & onze vaarkaart!

Den Bosch maakt deel uit van de Zuiderwaterlinie. Het is een culturele hotspot voor jong en oud. Je kan er heerlijk ontspannen varen waarna je nog genoeg tijd overhoudt om andere bezienswaardigheden te bezichtigen. Diverse oude vestingwerken, een historische binnenstad, monumenten en wandel- en fietsroutes bieden voor ieder wat wils!

  • De Tramkade: Wat is het leukste startpunt van jouw Bootje Varen Den Bosch? De Tramkade natuurlijk! De Tramkade is de culturele hotspot van Den Bosch. In de oude fabriekshallen zijn nu diverse creatieve ondernemers gevestigd om het gebied nieuw leven in te blazen, en met succes! Voorheen zat op dit toffe terrein een mengvoederfabriek. Dit was een mengvoederfabriek van het bekende familiebedrijf de Heus. Het terrein is karakteristiek met beschilderde imposante silo’s en industriële gebouwen. Kortom, de ideale locatie voor het huren van een bootje bij Zelf Varen Den Bosch!

Het rauwe en robuuste terrein vormt nu het cultureel kloppend hart van Den Bosch. De gemeente biedt creatieve ondernemers de kans om het gebied nieuw leven in te blazen. Het is een experiment waar zonder vaste kaders, met een oog op duurzaamheid, wordt geopereerd. Het gebied heeft drie grotere gebouwen namelijk de Mengfabriek, het Werkwarenhuis en de Kaaihallen. Ieder gebouw heeft zijn eigen unieke sfeer waar je als bezoeker zo naar binnen mag lopen om de diversiteit van tentoonstellingen, ontmoetingsplekken, oude ambachten en horeca te bezoeken. Sinds 2020 is Zelf Varen Den Bosch ook gevestigd aan de Tramkade. Nog een extra reden dus voor een bezoekje!

We hebben voor jou een aantal leuke vaarroutes uitgestippeld zodat je zelf in alle vrijheid jouw koers kan bepalen tijdens de vaart, want jij staat natuurlijk zelf aan het roer bij Zelf Varen Den Bosch! Verder geeft de nummering in combinatie met de kaart duidelijk weer wat waar te zien is.

Vaarroute De Aa

Vaarroute Zuid-Willemsvaart en de Dommel

Vaarroute de Dieze

De Aa is het water waar je doorvaart bij het passeren van de Citadel. Het is oorspronkelijk een beek en ontspringt bij Nederweert (Limburg). Samen met de Dommel vormt de Aa de Dieze van Den Bosch. De betekenis van het woord Aa betekent letterlijk stromend water. Dit is afgeleid uit het
Oergermaams. Het ontstaan van de Aa stamt af na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Toch leuk om te weten als je zelf de Bossche wateren ontdekt.

Het Kruituis stamt af uit 1620 en is gebouwd in tijden van de 80-jarige oorlog. Het is gebouwd tijdens het Twaalfjarig Bestand, een afgesproken vredesperiode tussen de Republiek Nederland en Spanje. Deze tijd werd aangegrepen om allerlei verdedigingswerken te versterken. Het is het laatste nog bestaande kruithuis uit de oorlog en is mede hierdoor een Rijksmonument.

Kom je bootje varen in Den Bosch dan vertrek je op het bekendste water in Den Bosch, de Dieze. De Dieze is ontstaan door het samenkomen van de Dommel, de Aa en de Zuid-Willemsvaart. Dit is een zijrivier van de Dommel. De riviertakjes die binnen de stadsgrenzen van de binnenstad vielen heten de Binnendieze. In Den Bosch is de Binnendieze het enigste stukje water waar je niet zelf mag varen met een bootje. Alle andere toegankelijke stukken water bieden gelukkig genoeg moois!